Schrijvers 

Kool, Marga (1949)

Is geboren in Beekbergen en groeide op in een boerengezin.

Ze woonde op verschillende plaatsen in het oosten van het land en vanaf haar elfde jaar in Zuidwolde. Ze werkte in het onderwijs o.a. als lerares Nederlands. Daarnaast was ze bestuurder (gemeenteraad en Provinciale Staten). Tussen 1991 en 1999 was ze gedeputeerde van Milieu en Cultuur. Sinds 2000 is ze dijkgraaf van het waterschap Reest en Wieden. Marga zette zich naast haar werk actief in voor de Nedersaksische streektaal. Ze schreef poëzie, proza en toneel in het Drents en richtte met anderen organisaties op als Stichting Het Drentse Boek en federatie Sont , een samenwerkingsverband van streektaalorganisaties in het Nedersaksisch taalgebied. Als freelancer produceerde en presenteerde ze  enkele jaren voor radio Noord het programma Mandielig.  Tussen 1971 en 1991 trad ze met veel succes op met een Drentstalig avondvullend programma. Ook las ze voor op Poetry International. Ze ontving voor haar activiteiten de Culturele Prijs van Drenthe (1990), de Zilveren Anjer (1985) en de Johanna van Burenprijs (1981). Marga is getrouwd met de schrijver Jan Veenstra

Bibliografie

1969 televisiespel Niemandsland, bekroond door de AVRO.

1970 Liefje, lijden heeft geen kleur, een Nederlandstalige verhalenbundel. (Unie N.V. Bussum)

1980 Achter Oen ogen, Drentstalige gedichtenbundel. (Het Drentse Boek)

1983 Op-eschoond, Drentstalige voordrachten. (Het Drentse Boek)

1983 Hoogspanning, Drentstalige en Nederlandstalige gedichtenbundel. (Het Drentse Boek)

2000 Kleine kathedraal, Drentstalige en Nederlandstalige gedichtenbundel (Het Drentse Boek)

2003 De mooiste kus, Drentstalige novelle uitgegeven als Drents Boekenweekgeschenk (Het Drentse Boek) .

2006 Een kleine wereld. Nederlandstalige roman. (Ambo).

Diverse toneelstukken, voordrachten, liedteksten  en columns in het Dagblad van het Noorden.

Bron: www.margakool.nl

Aanvullende informatie

Media

#fc3424 #5835a1 #1975f2 #2fc86b #fevec9 #eef11217 #011213204254